"A HOME MUST BE PERSONAL. YOU SHOULD SURROUND YOURSELF WITH THINGS YOU LIKE, PREFERABLY COLOR AND ART. IT DOESN'T HAVE TO BE EXPENSIVE ART BUT SOMETHING THAT INSPIRES."

Read the full interview with Harry in DI WEEEND!

INTERIOR DESIGN FRÅN A TILL Ö

Bucket List, Dagens Industri
Text: Jennie Nystedt | Foto: August Dellert

Harry och Bitte Granlund är syskonparet bakom det framgångsrika inredningsföretaget GECO, som sedan 1997 designat lustfyllda och personliga hem åt kunder världen över. Här berättar de om vad som skiljer GECO från andra inredningsarkitekter och varför en riktigt bra planlösning gör hela skillnaden.

Det var redan 1989 som Harry och Bitte Granlund påbörjade sin inredningsresa, då i köksbranschen. I dag kan de erbjuda sina kunder en komplett service av arkitekter, inredare och ljusdesigner under ett och samma tak. Under vårt samtal i GECO showroom, märker man också att Harry och Bitte brinner för design och varandra, när de skrattar, pratar och gärna fyller i varandras meningar.

– De senaste åren har vi mer koncentrerat oss på projekt. Alltså ett sammanhängande projekt till kund, A till Ö, säger Bitte.

Hon tror att det är svårt att hitta en arkitekt idag som i likhet med GECO har hela paketet.

Geco tillhandahåller full service. Planlösningar, materialval, ljussättning, färgsättning, ljud och bild, och objekt tills projektet är fullständigt. Bygg, entreprenad och alla eventuella bygglov som krävs.

Samtidigt är de båda noga med att även mindre projekt räknas.

– Vad vi är fenomenala på, det är att göra planlösningar, säger Bitte.

– Att kunna utnyttja varenda kvadratmillimeter. Och detta är också beroende på att vi har väldigt lång erfarenhet. Vi kan förvalta ett projekt som innebär att vi kan scanna av kunden ordentligt, vilken typ av kund vi har att göra med, så att vi kan överraska kunden och gå i en riktning som kommer att uppskattas av kunden.

– När man också använder fina material, som håller hög klass, så håller det längre i tiden. Det blir mer långsiktigt, säger Bitte.

– Om man gör det personligt, då blir det mer tidlöst, tillägger Harry.

Men var ska man då börja?

– Nummer ett, som vi alltid säger, är att optimera planlösningen i ditt hem och hitta bästa möjliga disposition och yta, säger Harry.

– Vi tar gärna inspiration av den befintliga miljön och tidsandan för varje projekt, men omvandlar det till en mer funktionell och modern tappning.

När det gäller själva inredningsstilen som sådan arbetar de givetvis efter kundens önskemål men låser sig ogärna vid en viss trend eller stil.

– De flesta kunderna som kommer in och ska göra sina hem vill ha det ganska ombonat, säger Bitte.

Hon förklarar att om man till exempel ska inreda ett hem i skandinavisk stil, inte nödvändigtvis behöver använda sig av enbart skandinaviska producenter, utan tvärtom kan välja italienska möbler i ljusa material.

– Vi försöker personifiera varje objekt och göra det mer anpassat till kunden, tillägger Harry. Han påpekar hur viktigt det är att tidigt göra sig en bred bild av kundens behov, för att skapa hållbara hem både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Här kommer planlösning och materialval in på nytt, som höjer andrahandsvärdet om bostaden ska säljas längre fram. Och så belysning förstås.

– Man måste tänka in i den aspekten också att på dem breddgraderna vi bor på så är det otroligt viktigt med ljussättning.

På färgsidan erbjuder Geco gärna sina kunder färgrika inslag, trots att svenskar över- lag kan vara ganska försiktiga i både färg och form.

– Vi jobbar med en färgfirma i Schweiz; KT color som är fantastisk, säger Bitte.

 

 

GECO samarbetar även med internationella konstgallerier för att kunna erbjuda sina kunder ett slutresultat som rymmer det där lilla extra, liksom GECO Fiori; en tjänst för blommor och accessoarer.

– För oss är konst väldigt viktigt. Det är ett kulturellt inslag på samma sätt som böcker, det är någon slags själ i det, säger Harry.

Vilket för oss tillbaka till den breda kunskapen som gör att man i slutändan kan landa i ett unikt projekt.

Slutligen då; vad är planlösningen? Vad betyder det egentligen?

– Det är ju att hitta den optimala lösningen för “den här familjen” i form av disposition av utrymmet, säger Harry.

– Vi vill göra miljöer där folk lever, avslutar han.

GECO GOES LONDON

We will offer our London customers the same service as in Sweden. From architect consultation to turnkey solutions.

Do not hesitate to contact us for further information at info@geco.se or give us a call at +44(0)7484198403 or +46709426565.

Corporate showrooms: Boffi, Bisazza and BB & Italia

Welcome!