MED TIDLÖS KÄNSLA FÖR STIL

Lagerlings Östermalm
Text: Sofie Zettergren Bonnevier | Foto: Lisa Hoffman

I över två decennier har syskonen Harry och Bitte Granlund förvandlat östermalmarnas hem med en unik spetskompetens inom form och design. Men duon, det vill säga Geco, gör också avtryck långt utanför närområdet på Östermalm. Den lilla formsäkra ödlan sätter faktist stil på hela världskartan.
- Ja, vi har projekt såväl i Saint Tropez och Thailand som på Östermalm. Ödlan syns varstans. Och Geco-ödlan är faktist en lyckosymbol, berättar Harry Granlund och fortsätter.
- Vår pappa hade en firma som hette Granlund & Co så vi utgick från det namnet och skulle ha en logga. Då såg vi av en slump en ödla på en kakelplatta. På den vägen är det.
Den lyckosamma ödlan gör sig också bra som utsmyckning, till exempel på en swimmingpoolbotten.
- Man kan faktist se vår ödla i pooler runtom i världen på Google Earth, berättar Harry.
Men även om Geco har världen som arbetsplats så finns den största kundkretsen på Östermalm. Och oavsett geografi så är planlösning alltid nummer ett i varje projekt, förklarar Harry.
- Man måste börja med att hitta en optimal planlösning. Det vill säga ett flow och disposition i lägenheten eller huset. En idé som håller i längden, säger Harry Granlund.
Just hållbarhet är något Geco alltid fokuserat på, även om den aspekten blivit viktigare på senare tid. Harry håller hårt på modernismen – att interagera det nya och moderna i det gamla, snarare än återskapa något som byggdes för 100 år sedan. Detta ser han som en del i en hållbar helhet. – Vi försöker tänka tidlöst, vilket i längden blir hållbart. Följer man trender så blir det inte hållbart eftersom lägenheten kommer kännas omodern om 10 år och då rivs allt ut igen. För oss gäller det att få med kunden i en helhetsprocess. Hur kan vi använda ytan på bästa sätt utifrån dina intressen och behov? säger Harry. Men de kreativa processerna påverkas såklart av långsiktiga trender och livsstilsförändringar i samhället i stort. Kök har under en längre tid fått nytt och större utrymme, dressing rooms och badrum har fått större plats på senare år, medan döda ytor som serveringsgångar sällan står på någon önskelista längre.
Det är inte direkt skrivbord och kontorsstol som behövs. De flesta jobbar ju med sin laptop och kan sitta var som helst. Då gäller det mer att skapa sköna ytor där man kan sitta och jobba i hemmet, säger Harry.
Geco samarbetar med några av världens främsta designers och varumärken – samtliga med det där lilla extra. Till exempel med den schweiziska färg- tillverkaren KT Color som gör färger för hand av naturliga pigment, vilket ger en unik lyster. Precis den där guldkanten som Geco vill bidra med. – Det blir en unik färg. De gör till exempel den blå färgen med pigmentet lapis lazuli från Pakistan, jordfärger på pigmentet terra från Sydeuropa och den vita färgen utvinns från krita i jorden från Champagne, vilket ger en helt fantastisk lyster och ytorna upplevs som sammet. I synnerhet när ljuset faller på, säger Harry. Just ljuset ska också alltid spela en huvudroll i hemmet enligt Harry. Såväl det direkta som det indirekta ljuset – det vill säga dold belysning och dekorativ belysning i samspel. Så, vad skulle Harry Granlund göra på Östermalm om kvarteret vore nästa projekt? Jo, till exempel skulle Östermalmstorg få en vinterträdgård i likhet med Bergianska trädgården, och uteserveringarna skulle i större utsträckning glasas in i parisisk stil. – Vi bygger mycket terrasser i Stockholm, men det är en kort säsong vi kan utnyttja dem. Vi skulle glasa in mer så att ytorna utnyttjas året om, tycker jag. En annan dröm är ett eget Geco-hotell på Östermalm. Harry och Bitte har skissat på idén i flera år, och kanske blir den av om rätt byggnad dyker upp. – Hotell är ju ofta rätt homogena. Jag skulle vilja skapa ett Geco-hotell där rummen har olika känsla och stil. Till exempel kanske ett rum är som en djungel, och ett annat som en teater. Hotellet i sig blir en destination med flera upplevelser i ett, säger Harry och tillägger att just den idén är i tiden nu när vi inte kan resa. Men till dess att drömmen om Geco-hotellet blir sann fortsätter Harry och Bitte att hålla stilen på Östermalm – tillsammans. De förstår varandra, säger Harry. Och framför allt förstår Harry och Bitte Granlund hur man skapar funktionella och unika hem utan att göra minsta avkall på stil.

INTERIOR DESIGN FRÅN A TILL Ö

Bucket List, Dagens Industri
Text: Jennie Nystedt | Foto: August Dellert

Harry och Bitte Granlund är syskonparet bakom det framgångsrika inredningsföretaget GECO, som sedan 1997 designat lustfyllda och personliga hem åt kunder världen över. Här berättar de om vad som skiljer GECO från andra inredningsarkitekter och varför en riktigt bra planlösning gör hela skillnaden.

Det var redan 1989 som Harry och Bitte Granlund påbörjade sin inredningsresa, då i köksbranschen. I dag kan de erbjuda sina kunder en komplett service av arkitekter, inredare och ljusdesigner under ett och samma tak. Under vårt samtal i GECO showroom, märker man också att Harry och Bitte brinner för design och varandra, när de skrattar, pratar och gärna fyller i varandras meningar.

– De senaste åren har vi mer koncentrerat oss på projekt. Alltså ett sammanhängande projekt till kund, A till Ö, säger Bitte.

Hon tror att det är svårt att hitta en arkitekt idag som i likhet med GECO har hela paketet.

Geco tillhandahåller full service. Planlösningar, materialval, ljussättning, färgsättning, ljud och bild, och objekt tills projektet är fullständigt. Bygg, entreprenad och alla eventuella bygglov som krävs.

Samtidigt är de båda noga med att även mindre projekt räknas.

– Vad vi är fenomenala på, det är att göra planlösningar, säger Bitte.

– Att kunna utnyttja varenda kvadratmillimeter. Och detta är också beroende på att vi har väldigt lång erfarenhet. Vi kan förvalta ett projekt som innebär att vi kan scanna av kunden ordentligt, vilken typ av kund vi har att göra med, så att vi kan överraska kunden och gå i en riktning som kommer att uppskattas av kunden.

– När man också använder fina material, som håller hög klass, så håller det längre i tiden. Det blir mer långsiktigt, säger Bitte.

– Om man gör det personligt, då blir det mer tidlöst, tillägger Harry.

Men var ska man då börja?

– Nummer ett, som vi alltid säger, är att optimera planlösningen i ditt hem och hitta bästa möjliga disposition och yta, säger Harry.

– Vi tar gärna inspiration av den befintliga miljön och tidsandan för varje projekt, men omvandlar det till en mer funktionell och modern tappning.

När det gäller själva inredningsstilen som sådan arbetar de givetvis efter kundens önskemål men låser sig ogärna vid en viss trend eller stil.

– De flesta kunderna som kommer in och ska göra sina hem vill ha det ganska ombonat, säger Bitte.

Hon förklarar att om man till exempel ska inreda ett hem i skandinavisk stil, inte nödvändigtvis behöver använda sig av enbart skandinaviska producenter, utan tvärtom kan välja italienska möbler i ljusa material.

– Vi försöker personifiera varje objekt och göra det mer anpassat till kunden, tillägger Harry. Han påpekar hur viktigt det är att tidigt göra sig en bred bild av kundens behov, för att skapa hållbara hem både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Här kommer planlösning och materialval in på nytt, som höjer andrahandsvärdet om bostaden ska säljas längre fram. Och så belysning förstås.

– Man måste tänka in i den aspekten också att på dem breddgraderna vi bor på så är det otroligt viktigt med ljussättning.

På färgsidan erbjuder Geco gärna sina kunder färgrika inslag, trots att svenskar över- lag kan vara ganska försiktiga i både färg och form.

– Vi jobbar med en färgfirma i Schweiz; KT color som är fantastisk, säger Bitte.

 

 

GECO samarbetar även med internationella konstgallerier för att kunna erbjuda sina kunder ett slutresultat som rymmer det där lilla extra, liksom GECO Fiori; en tjänst för blommor och accessoarer.

– För oss är konst väldigt viktigt. Det är ett kulturellt inslag på samma sätt som böcker, det är någon slags själ i det, säger Harry.

Vilket för oss tillbaka till den breda kunskapen som gör att man i slutändan kan landa i ett unikt projekt.

Slutligen då; vad är planlösningen? Vad betyder det egentligen?

– Det är ju att hitta den optimala lösningen för “den här familjen” i form av disposition av utrymmet, säger Harry.

– Vi vill göra miljöer där folk lever, avslutar han.

"A HOME MUST BE PERSONAL. YOU SHOULD SURROUND YOURSELF WITH THINGS YOU LIKE, PREFERABLY COLOR AND ART. IT DOESN'T HAVE TO BE EXPENSIVE ART BUT SOMETHING THAT INSPIRES."

Read the full interview with Harry in DI WEEEND!

GECO GOES LONDON

We will offer our London customers the same service as in Sweden. From architect consultation to turnkey solutions.

Do not hesitate to contact us for further information at info@geco.se or give us a call at +44(0)7484198403 or +46709426565.

Corporate showrooms: Boffi, Bisazza and BB & Italia

Welcome!